Familj: Ida, Kristofer och barnen Elia, Milian och Oliver

Bor: I ett LB Optimal 180 i Älmhult

Byggår: Inflytt maj 2021


"Vi har hela tiden känt oss som viktiga kunder"

Hur är det att börja om på nytt i sin barndomsstad? Hur går man vidare från ett fuskbygge? Ida och Kristofer återvände till Småland efter tio år i Stockholmsområdet, och har äntligen förverkligat den stora husdrömmen – på andra försöket.

– Med tanke på vår resa är det egentligen ett under att vi gjorde det här igen! Vi var tydliga med att det inte var självklart att vi skulle våga, att vi kanske skulle bli jobbiga kunder på grund av dåliga erfarenheter från vårt första husbygge med en annan leverantör. Men LB-Hus har tagit emot oss med öppna armar.

Vad var det som hände?
– Det hus vi bestämde oss för att bygga lite utanför Stockholm slutade tyvärr i en familjekris. Vi drabbades av fuskbygge. Det var hot, tingsrätten blev inblandad… allt som ett husbygge inte ska handla om. Det fanns ingen glädje alls i det. Till slut blev det alldeles för mycket sår i allt, vi blev påminda om alla fel varje dag. Så 2020 bestämde vi oss: nu vill vi hem.

Hur har det varit att återvända?
– Det har varit skönt och tryggt, livet känns lite enklare här. Här har vi alla miljöer. Naturen, skogen, och så sjön bara ett stenkast bort. Och samtidigt närheten till butiker, skola och lekplatser. Vi har allt av det vi känner är viktigt.

Optimal 180
V-rum Optimal 180

Varför landade valet på LB Optimal 180?
– Vårt förra hus var mer lantligt och nu ville vi skapa något helt nytt, börja om från början. Så det moderna tilltalade oss. Vi tycker om det enkla och stilrena. Det gör det väldigt tillåtande att testa olika inredningsstilar.

– Vi föll för förvaringen, den behöver vi verkligen! Och att alla sovrum är på samma våning. Det är praktiskt nu när barnen är små, att slippa springa i trappor upp och ner. Det blir skönt även när de är tonåringar. Med sällskapsutrymmen på båda plan kan barnen vara ifred där uppe medan vi har gäster på nedervåningen.

Hur har ni tänkt för att få fram hemmets personlighet?
– Vi bor och lever här tillsammans, och det vill vi ska kännas. Vi vill att huset ska andas oss allihop. Därför har det varit viktigt att barnen får vara med och bestämma. De två äldsta barnen har valt färger själva, det var lite nervöst men blev jättebra. Mellansonens val blev vi särskilt glatt överraskade av, han valde en mörkblå vägg. Alla som ser den säger att det är finaste färgen i hela huset, och han är själv jättenöjd.

Just färg verkar spela en central roll i ert hus. Berätta!
– Ja, färg är ett sånt tillval som vi tidigt bestämde oss för att vi ska ha. Vi har levt i många boenden tillsammans genom åren och alltid haft svart-vitt-grått. Nu ska vi inte vara gråa längre! Våra barn behöver få upptäcka färger i livet, haha.

– Vi har en röd tråd i hela huset, en enhetlighet nerifrån och upp. Vi har plockat upp den brunrödrostiga väggfärgen i sovrummet och målat sängbordet i samma. På bottenvåningen har vi målat tv-möbeln i samma färg som den greige väggfärgen. Vi kombinerar skandinavisk design med lite mjukare naturvarma färger.

 

Barnrum Optimal 180
Master bedroom Optimal 180

Vilka fler tillval har ni gjort?
– Vi har valt till roliga detaljer som kamin, stenskiva i köket och nischar med belysning i badrummet. Men det viktigaste är golvvärmen på ovanvåningen, den vill ingen av oss vara utan!

Hur har samarbetet med LB-Hus fungerat?
– Det finns inte ord för hur tacksamma vi är för att det har funkat så bra. Vår säljare har varit fantastisk – noggrann, ärlig, rak och tydlig. Och alla plattsättare, målare, snickare, vår byggledare… alla har varit så trevliga och tillmötesgående. Har det varit något problem så har de fixat det direkt.

– För oss höll det på att gå helt galet första gången. Så den här erfarenheten har betytt hur mycket som helst. Vi har hela tiden känt oss som viktiga kunder, och att det varit betydelsefullt för LB-Hus att det blivit bra för oss. Efter sista besiktningen frågade vår byggledare: ”Känns det nu som att ni har fått göra det här på ett bra sätt?” Bara att han frågade det är ju…

Det blir tyst en stund.

– Ja, det är ju fantastiskt.

Kök Optimal 180

Ida och Kristofers tips till dig som funderar på att bygga

• Kolla upp vad du får för pengarna. Utan tillval hade vi ändå fått väldigt hög standard på huset – man får väldigt mycket för pengarna.
• Tänk på väderstreck på tomten. Annars kan du stå där med en svinkall altan och solen på fel sida…
• Besök visningshus för inspiration. Även andra husmodeller från samma leverantör ger en bra känsla för kvaliteten.
• Bestäm tidigt vad som känns värt att lägga extra pengar på. Allt går inte att ändra i efterhand! El kan vara krångligt att ändra, t.ex. om man vill ha spottar och fler uttag. Samma sak med golvvärme.

Klädvård Optimal 180
Badrum Optimal 180
Hall Optimal 180

Är du också intresserad?

När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta mig, så ser vi vad jag kan hjälpa dig med.