Familj: Susanne och Henrik

Bor: Oknö utanför Mönsterås

Byggår: Inflytt 2022


"Det här är en plats för gemenskap"

Susanne och Henrik Andersson firar trettio år som gifta och har bott tillsammans lika länge. När barnen flyttade ut började en ny resa. I ett LB Optimal 113 fann de ett nytt hem, som fick stå på en tomt nära havet med rötterna i Henriks släkt – och plats för både gamla och nya minnen.

– Det är en tomt med mycket historia och känslor. Min farfar gjorde ett jättefint förvärv och byggde en sommarstuga där på femtiotalet. När vi köpte tomten av mina fastrar och min far var stugan gammal och skulle ändå rivas. Då såg vi att de här var en passande plats att bo på.

– Ja, vi sa att om vi hittar ett hus vi gillar med en bra planlösning, då kör vi. Vi ville kunna samla alla på den här platsen som har betytt mycket för oss alla.

Och så hittade ni LB Optimal 113. Vad föll ni för?

– Vi såg framför oss en plats att kunna samla vår stora familj, som kanske blir ännu större i framtiden. En plats för släkt och vänner. För oss är stora gemensamma ytor viktigt, så vi fokuserade på det. Vi ville ha minst sex meter brett i vardagsrummet, inte många husmodeller kunde matcha det. Vi var nog lite petiga, men det här huset hade det vi ville ha.

– Sen tänker vi långsiktigt, vi vill kunna köra våra rullatorer här framöver, haha. Vi vill kunna bo här länge. De naturgivna förutsättningarna är också viktiga för oss. Här har vi 150 meter ner till havet. Vi vill kunna se skiftningarna i vattnet.

Ni har en varsin favorit bland tillvalen. Berätta!
Henrik:
– För mig var kaminen ett självklart tillval. Den fångar uppmärksamhet, skapar den här lite lägereldskänslan när man samlas. Vi fick också möjlighet att placera den där vi tyckte att den skulle passa bäst.

Susanne:
– Min favorit är bänkskivan i köket i kvartskomposit. Jag tycker om att baka och det fastnar aldrig deg i sten eller marmor. Den är fantastisk. De var flera stycken som fick bära in den.

Varför valde ni LB-Hus som leverantörer?

– Utöver husmodellen tyckte vi om att LB-Hus är en bra leverantör på inredning. Vi hade haft Marbodalkök innan, luckorna håller länge, och är vana vid Siemens vitvaror som alltid har funkat väldigt bra. Och så bor vi bara fem mil från Kährs golv, som smålänningar tyckte vi det klingade fint.

– Även exteriört har det varit en bra leverans med fin kvalitet, bra och rejält på alla snickeridetaljer. Så tyckte vi om höjden i taket, som i sin standard var 2.50 meter i alla rum. Det ger en känsla av vardagslyx.

Hur har processen fungerat?

– Vi har haft en jättebra resa med LB-Hus. Vi har fått vara med och modifiera planlösningen, till exempel har vi flyttat väggar och bytt ut fönster, så att det skulle passa oss. Vi skickade lite tankar och skisser om hur vi kunde göra huset ännu bättre, de var väldigt flexibla. Det var en lycka att få komma in här när det var klart.

– Vi är också väldigt nöjda med de som byggt huset, alla underleverantörer. Den lilla byggfirman, Kalle i Ölvedal, var fantastiska. De kontaktade oss regelbundet och uppdaterade oss, frågade om vi ville komma förbi och titta. Vi är jättetacksamma. Det kändes väldigt tryggt när man gjort en så stor investering.

Susannes och Henriks tips till dig som funderar på att bygga

  • Lägg tid både på att titta på planritningar och att gå på visningar. Det är bra att få kliva in i olika hus och uppleva på plats! Ha i åtanke vilket hus som passar just er livssituation.
  • Fråga innan du väljer leverantör hur mycket du kan vara med och påverka planlösningen, och tänk på vilka ändringar du skulle vilja göra. Vi är mycket nöjda med de delar vi fick vara med och ändra, t.ex. att vi gjorde om vissa fönster till dörrar. Du bygger huset under ett år men ska kanske bo i det i trettio år, så det är viktigt att göra den tankeresan innan.
  • Ta dig tid att bottna i alla detaljer, som val av köksdelar eller andra tillval. Glöm inte att det slutliga priset är grundpris och alla tillvalen – ha med dem i budgeten från början.

 

Är du också intresserad?

När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta mig, så ser vi vad jag kan hjälpa dig med.