Familj: Alina och Alexander

Bor: I ett LB Optimal 134 med sadeltak i Olofström

Byggår: 2019


”Vi har fått mest hus, natur och fritid för pengarna”

Vem skulle inte uppskatta att ha skog och sjö precis inpå knuten? För att kunna kliva ut och köra löpträning eller för att njuta av naturen i lugnare tempo. Alina och Alex gör både och. För dem är friheten att lägga sin tid på elitidrott och sköna stunder tillsammans, en av de största fördelarna med att välja totalentreprenad och med livet sedan de flyttade in i sitt LB Optimal 134 i natursköna Olofström.

Hur resonerade ni när ni bestämde er för att bygga hus?
– Vi var först öppna för att renovera ett äldre hus och tittade på flera sådana men det var alltid något som vi inte kunde få, något vi hade fått kompromissa med. Och det skulle bli minst lika dyrt som nyproducerat. När vi hittade den här tomten kändes det helt rätt med närheten till naturen och luft mellan husen.

Vi var i flera visningshus, både LB-Hus och från andra leverantörer. Vi bestämde oss ganska snabbt för LB-Hus, delvis för att det är närproducerat och ett bra miljöval. Helhetsintrycket var mycket positivt. Det låter som en klyscha, men när vi började jämföra kände vi verkligen att vi fick mest för pengarna hos er.

 Varför blev det då just ett LB Optimal 134?
– Vi ville ha ett 1-planshus och föll för planlösningen i den här modellen. Att det är öppet men finns möjlighet att stänga en dörr om sig när man vill. Vi har inga barn ännu men vi gillar att huset är tillräckligt stort för en familj samtidigt som det fungerar fint också i framtiden när det bara är vi två igen. Vi tänker långsiktigt.

Vilka tillval gjorde ni?
– Med så hög grundstandard är det faktiskt inte mycket mer man behöver, men några tillval gjorde vi: större fönster ut mot däcket för att ta vara på sjöutsikten och ryggåstak som ger rymd. Kamin och badkar för mysfaktorns skull, köksö och spotlights i fönstersmygarna i husets ”sociala ytor”.

Alina, du jobbar med hållbarhetsfrågor. Hur viktig är miljöaspekten för dig?
– Jag visste att jag ville bo i ett hus av trä – dels för att det är ett förnybart material som lagrar koldioxid under hela sin ”livstid”, dels för att tillverkningen kräver lite energi. Valet av ett LB-Hus från grannkommunen Bromölla innebär ju dessutom kort transport och mindre utsläpp. Och så blir inomhusmiljön bättre med trä som byggmaterial.

Alex, var det självklart med totalentreprenad och ett nyckelfärdigt boende att flytta rakt in i?
– Helt och hållet. Skulle vi ha ett hus så skulle det byggas av proffs. Vi är inga hantverkare och skulle heller inte ha tid att bygga på egen hand. Min satsning på innebandy tar en hel del tid, inte minst eftersom det Allsvenska lag som jag tränar och spelar med finns mer än tio mil bort. När jag är hemma vill jag kunna umgås med Alina och bara vara.

Vad har ni att säga om helhetsupplevelsen av att bygga med LB-Hus?
– Vi hade en bra känsla hela vägen. Vår säljare var toppen och utgick helt från våra behov – omtänksam, tålmodig och tillgänglig. Snickarna som byggde huset var jätteduktiga och det var till och med klart för inflyttning tidigare än utlovat.

Vad gillar ni allra mest med att bo i ert hus?
– Det känns verkligen som vårt eftersom vi varit med och utformat det. Sovrummet med badrum i anslutning och de öppna ytorna i kök/vardagsrum är vi särskilt glada för. Att vi inte behöver tänka på underhåll och kan lägga vår tid på det vi tycker om är guld värt.

Tips och tankar till er som funderar på att bygga:

– Sociala medier! Det delas mängder med inspiration och tips från husbyggare och de flesta är väldigt hjälpsamma. Det är skönt att kunna diskutera med andra i samma sits.

  • Tänk, titta och prioritera. Snåla inte in på tillval som är dyra att göra i efterhand, ni ska troligen bo i huset i många år.
  • Lägg tid och omsorg på att hitta rätt tomt. Den sätter ramarna för vilket hus ni kan bygga och om det finns plats för t. ex. garage.
  • Man kan nästan inte ha för många eluttag!

Är du också intresserad?

När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta mig, så ser vi vad jag kan hjälpa dig med.