Familj: Lena och Jonas Stridh

Bor: Fagerfors utanför Tingsryd

Byggår: Inflytt våren 2022


”Här får vi gott om utrymme för våra intressen”

Bilar, båtar, barnbarn. Och så fiske och inredning och sköna promenader i det fria. Lena och Jonas Stridh njuter av allt livets goda – och än mer sedan de flyttade in i sitt LB Optimal 161 på landsbygden i Fagerfors. I ett klassiskt lantligt hus med rikligt ljusinsläpp har de plats för allt de önskat sig.

– Vi har alltid haft en dragning åt naturen. Jonas håller på med fiske och båtar. Vi har ett stort bilintresse och några bilar som jag polerar. Det är därför vi har längtat efter att bo mer på landet. Nu när våra tre barn är vuxna och det bara är vi ville vi göra veklighet av vår dröm, säger Lena.

Hur tog LB-Husresan fart?
– Det började med att vår ena dotter skulle sälja sitt hus. Det köpte vi för att använda som fritidshus, och byggde till ett stort garage på tomten. Efter ett tag insåg vi att vi trivdes mer här, ute på landet, än hemma i vår dåvarande villa som låg i ett mer tätbebyggt område. Då bestämde vi oss för att flytta ut helt.

– Efter att vi byggt garaget och rivit det gamla huset själva var vi ganska slut i kroppen. Då ville vi ha det mer bekvämt med totalentreprenad. LB-Hus matchade våra önskemål väldigt mycket, både i standarduppsättning och tillval.

 

Hur var det att äntligen få flytta in?
– Det kändes helt underbart! Under tiden som huset byggdes fick vi hyra en stuga på grannens tomt. Vi bodde där i ett halvår. Det var ganska litet och trångt, och lite dragigt. Så när vi flyttade in i huset kändes det som att flytta in på lyxhotell.

Vad är ni mest nöjda med?
– Formen. Jag har alltid varit intresserad av hus och har länge själv skissat på planlösningar… och kommit fram till att jag ville ha ett H-format hus. När vi började kika runt hittade vi till slut huset som motsvarade våra förväntningar. Det var LB Optimal 161. Det utförandet vi har valt, med liggande panel och spröjsade fönster, passar väldigt bra in i landsbygdsmiljön här.

– Och att det innehåller mycket förvaring! Det skiljer sig från andra husleverantörer vi jämfört med, och det är ändå några stycken. Har man bott ihop länge så har man en del man vill ha kvar. Det var viktigt för oss.

Ni har gjort en del ändringar i planlösningen. Berätta!
– I ena delen av huset slog vi ihop två sovrum till ett som vi använder som gästrum och lekrum för barnbarnen. Där brukar de bygga med sitt lego och får leka ifred. Fast mest vill de egentligen vara där vi är, i köket och det gemensamma rummet. I alla fall än så länge, haha.

– Klädkammaren har vi gjort större, och allrummet har vi gjort till ett lite större tv-rum, istället för tv i de öppna ytorna. Det är trevligt att ha ett rum där man bara umgås. Vi har också byggt till ett extraskafferi i köket eftersom vi har långt till affären.

 

 

 

Och så några tillval. Vilka uppskattar ni mest?
– Vi har valt till stora fönster och ryggåstak som gör att huset släpper in otroligt mycket ljus, vilket jag älskar! Det sätter sån karaktär på det här huset, så det kände vi att vi måste ha. Att man bara kan öppna dörren och kliva ut, det blir så naturligt i och med att allt är på samma plan. På våren och sommaren blir huset dubbelt så stort.

– Det ljusa ekgolvet vi valde tar fram den lantliga känslan jag vill ha. Jag blir glad när jag kommer in här. Och så kaminen, det är mysigt och kan vara bra om det blir strömavbrott när man bor lite utanför civilisationen som vi gör. Ja, och elspottarna i alla fönstersmygar, de täcker upp den grundläggande belysningen. Det känns att alla tillval är bra grejer.

 

Hur sammanfattar ni er upplevelse med LB-Hus?
– Vi fick verkligen vara delaktiga i processen, det var jätteroligt. Vi kunde ringa vår säljare när som helst och fick också väldigt bra kontakt med vår byggentreprenör. Han var en riktig klippa. En stor fördel med LB-Hus är att du ser helheten och få en bra prisbild med en gång. För oss stämde den med vår kalkyl, det blev som det var sagt från början. De ändringana vi gjorde i planlösningen kostade inte mycket extra, det var inga konstigheter alls.

 

Lena och Jonas tips till dig som funderar på att bygga

  • Kolla upp vad du får för pengarna, vad som ingår. Jämför kostnaden med andra.
  • Fundera ordentligt på vad du vill ha inom de gränser du har. Du ångrar inte det du valt till – men det du inte valt till. Tillval är en ganska liten kostnad på de stora hela, men kan bli en ganska stor kostnad efteråt. Det är detaljerna som gör att huset blir så som du vill ha det.
  • Besök visningshus! Vi var och besökte ett privat innan vi bestämde oss, men innan avropet besökte vi även visningshuset på husknuten i Göteborg, vilket var mycket givande. Där kan man få mycket inspiration vad gäller tillvalsmöjligheter.

Sociala medier har gett oss massor med tips och inspiration. Det var därför jag skapade min egen Instagram (@villafagerfors_161), för att om möjligt kunna ge andra som drömmer om att bygga lite tips och inspirat

Är du också intresserad?

När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta mig, så ser vi vad jag kan hjälpa dig med.