Familj: Josefin, Martin, Philip 3 år och William 6 månader

Bor: LB Optimal 160 i Häljarp, Landskrona

Byggår: 2017 – inflytt februari 2018


”Ett riktigt bra hus till ett riktigt bra pris”

Familjen Fohrman föll för tomten intill ett skogsparti där det gick bra att bygga ett hus i två plan. Nu bor de i sitt LB Optimal 160 i Parkstaden – det nya bostadsområde som växer fram etapp för etapp. Både huset och området har fördelar som gör vardagen smidig för en småbarnsfamilj. Vi pratade med Josefin och Martin om deras husbyggarresa.

Var det självklart för er att bygga nytt när ni bestämt er för att byta lägenheten i Malmö mot hus på mindre ort?
– Nej, vi tittade först på begagnade hus. Men i besiktningsprotokollen fanns avskräckande anmärkningar om riskkonstruktioner och renoveringsbehov. Och så fick vi höra om området här i Häljarp och fick bra kontakt med LB-Hus säljare. Vi förstod snabbt att det inte skulle bli dyrare att bo i ett nytt hus men däremot mycket tryggare. Att vi skulle få ett energieffektivt hus som är precis som vi vill ha det, och slippa oron för dyra överraskningar framöver.

Varför blev det just ett LB-Hus? Och den här husmodellen?
– Det berodde på flera saker; företaget kändes seriöst, vi gillade tomten, tyckte erbjudandet var prisvärt och vi hade varken kunskap, tid eller lust för något annat än ett nyckelfärdigt hus. Och vi visste att vi ville bygga med platta på mark. Dessutom satte vi stort värde på säljarens engagemang och kunskap. Vi tittade faktiskt på en tomt i ett område där en annan husleverantör hade ensamrätt men deras säljare gjorde inte något gott intryck.

– Vi valde tvåplanshuset LB Optimal 160 för att få så mycket boyta som möjligt på tomten. Vi gillade planlösningen med alla sovrum på plan två där det inte är någon direkt insyn och att en del av övervåningen kan bli barnens domäner när de blir större. Stort badrum med gott om plats för skötbord och en tvättstuga som rymmer all den tvätt som ”de små” producerar, spelade också in.

Den liggande panelen, verandan och det vidbyggda garaget gav huset ett utseende som vi verkligen gillar. De tillvalen ger oss mycket i vardagen idag, både rent praktiskt och när det gäller sköna stunder utomhus – det är ofta sol och nästan alltid lä på verandan.

Det låter härligt! Är ni nöjda med ert val att flytta till hus och ert val av leverantör?
– Vi lägger det mesta av vår tid och våra pengar på barnen och det är väldigt positivt att det faktiskt blir lite över. Om vi bortser från amorteringarna (som vi ser som eget sparande), så är vår månadskostnad för det här stora, nya huset med strövområde runt knuten, häften av det vi betalade för den hyreslägenhet på 86 m2 där vi mellanlandade innan flytten. Det kan man verkligen inte klaga på!

Vi är också väldigt nöjda med:

– Att vi satte extra fönster på ena gaveln för att få in mer ljus och få en snyggare fasad
– Entréverandan och det vidbyggda garaget med automatisk garageport
– Induktionshällen – det går så mycket snabbare att laga mat!
– Att vi valde isolerade innerväggar och solida dörrar
– Den inbyggda trappan/förrådet – både för utseendet och funktionen.

Tips och tankar till er som funderar på att bygga:

– Prioritera tillval som är svåra och dyra att göra i efterhand.
– Låt underentreprenörerna förbereda för installationer som ni planerar längre fram.
– Man vill flytta in så snart som möjligt men försök att ha en realistisk bild av tidsåtgången – låt det få ta tid.

Är du också intresserad?

När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta mig, så ser vi vad jag kan hjälpa dig med.