"Det handlar om att plocka fram och förstärka husets karaktär"

På Husknuten i Göteborg stoltserar vårt visningshus, öppet för att inspirera framtida husägare eller andra nyfikna. Ett LB Optimal 161 som redan från dag ett i oktober 2020 fått väldigt många uppskattande blickar och fina omdömen. När du öppnar ytterdörren kliver du in i ett på en gång modernt och tidlöst hem som inredaren Josefin skapat med perfekt fingertoppskänsla. Här berättar hon om sina tankar när hon inredde vårt hus, om sitt jobb och ger dig proffsknepen för att skapa ett hem som håller stilen länge.

Josefin Linderoth driver Interior by Josefin. Instagramkonto @interiorbyjosefin

Berätta om Interior by Josefin och dina uppdrag.
– Jag har drivit Interior by Josefin i drygt sju år nu. Jag gör många inredningsuppdrag åt privatpersoner och mäklare – både av hem och till visningar inför försäljning. LB-Hus är den första hustillverkare som jag samarbetar med. Allra mest inreder jag restauranger, både i Sverige och utomlands.

Vad behöver du tänka på när du inreder just ett visningshus?
– Hållbarhet och miljöhänsyn känns väldigt viktigt idag. Att tänka långsiktigt och välja hållbart tillverkade möbler i tidlös design. När jag inreder ett hem använder jag ofta second hand möbler men just i ett visningshus med stort slitage blir det nyproducerat för att inredningen ska hålla och vara fräsch länge.

Vad utgick du ifrån i det här uppdraget? Fick du fria händer?
– Jag har haft ganska fria händer. I dialog med LB-Hus bestämdes att inredningen ska vara tidlös och hållbar. De som kommer hit ska ju bli inspirerade och se möjligheter men också kunna ana hur huset skulle se ut inrett i deras stil. Vi började med att ta fram en persona – alltså vem kunden som vill bo i det här huset är. Jag bad också om input från de två LB-Hussäljare som ska ha sina kontor i visningshuset.

Hur tänkte du när du först fick se LB Optimal 161? Och vad fick du lust att göra?
– Jag tyckte att det var jätteroligt att få sätta tänderna i en LB-Hus kundfavoriter. Huset har en arkitektritad, modern känsla med sammanflätade rum. Jag ville genast plocka fram karaktären och fortsätta på den linjen med avskalad, snygg och cool stil. Eftersom planlösningen är så öppen behöver inredningen i köket och det stora rummet passa ihop. De rejäla ytorna och takhöjden gör att stora möbler får gott om plats att ”tala” och att små detaljer passar mindre bra. Det är en häftig yta att inreda! Utomhus skapar husets H-form en naturlig, inramad plats för trädäck. Inne ger formen fin möjlighet till en separat barndel med sov- och vardagsrum och en vuxendel med stora, öppna sällskapsytor, kök och sovrum med klädkammare och eget badrum.

Vilka är dina bästa tips till den som snart ska inreda ett nytt hus?
– Börja alltid med basen. Ta god tid på dig när du väljer de möbler som ni ska ha länge och bygg hemmet efter dem. Du kan vara ombytlig med detaljerna istället – det är så mycket enklare att lämna tillbaka en kudde än en soffa. Ett vanligt misstag är att köpa ”allt” som man tycker är snyggt. Våga välja bort och se till att alla saker har sin plats – och funkar med basen.

 

Vad ser du för varaktiga trender – alltså inte bara här och nu?
– Hållbarhetstänket är här för att stanna. Något som inte heller går ur tiden är ljusa färger, även om det varit mycket mörkt och dovt ett tag. Det här visningshuset som går i svart, vitt, grått och beige och samsas med naturmaterialen sten, trä och läder, är ett bra exempel.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att jag får vara kreativ på så många olika plan. Det här är min passion och om det går vill jag vara med i hela processen – de sista momenten då alla detaljer sätts ihop till en helhet missar jag aldrig.