Möt en av hjärnorna bakom Optimalserien

Våra uppskattade Optimalhus präglas av ljusflöden, öppenhet och smarta förvaringsmöjligheter – hus att må bra i. Det är Filip Behr, ansvarig arkitekt hos oss, mån om när han ritar dem. Här berättar han om arbetsprocessen, tanken bakom husmodellerna och om sin personliga favorit.

Med en uppväxt formad av skaparglädje är det kanske ingen slump att Filip Behr idag arbetar med att designa trivsamma hem. Det är just det som är drivkraften: att förvandla idéer till verklighet, att kunna skapa hus att trivas i. Och allting börjar i tankarna.
– När jag får ett nytt uppdrag sätter jag mig och smälter, funderar… jag börjar bygga upp huset och planlösningen i huvudet. När jag väl har idéerna börjar jag skissa. Och räkna. Slutligen ritar jag upp huset i datorn, där varje millimeter är noggrant avvägd. Jag försöker alltid få det utvändiga och invändiga att mötas direkt när jag börjar tänka, så att de harmoniserar och skapar ett trevligt hem.

För åtta år sedan påbörjades arbetet med att uppdatera befintliga LB-husmodeller, liksom att utveckla nya. Det blev starten på det vi sedan 2015 känner som Optimalserien. Filip, som varit med i arbetet sedan dess, berättar att det som utmärker Optimalserien både då och nu är de optimerade boytorna.
– Det har alltid handlat om att skapa en funktionell planlösning, där varje kvadratmeter är välutnyttjad med samma funktioner och smarta lösningar som i ett större hem. Man ska få mest hus för pengarna.

LB Optimal 161

Om Filip själv skulle välja fritt i Optimalserien skulle det bli en LB Optimal 161 – vår stora kundfavorit.
– Den har blivit en fullträff – den har mycket av det som många söker. Det finns en kontakt mellan fram- och baksida, så att man har en översyn både över vilka som kommer på besök, och hur barnen leker på baksidan. Invändigt har den en separat barnavdelning med egen umgängesyta, skild från det stora sovrummet. Det brukar vara poppis. Dessutom har den en intressant fasad och härlig symmetrisk fönstersättning. Att rita hus för en bred målgrupp är en spännande utmaning, förklarar Filip. Alla kunder och familjekonstellationer är olika, med olika stilar och behov.
– Det har jag alltid i åtanke när vi tar fram de olika modellerna och tillvalen – det ska finnas något för alla. Det viktigaste är att man blir glad när man kommer hem. Det är det främsta jag strävar efter när jag ritar hus.