"Vi nyper oss i armen varje gång vi kör upp för kullen till vårt hus"

Känner du igen Olsson-Camaras och deras hus? De var LB-Hus Optimalfamilj 2016 och du kan ha sett dem i huskatalogen eller i filmerna på webben. Vi hälsade på de nyblivna lantisarna för att se hur de har det nu när de hunnit bo in sig i ungefär 1,5 år.

När familjen bestämde sig för att välja bort storstadstillvaron för ett annat liv – tätt intill naturen men med större avstånd till bruset, rikare fast med mindre behov av pengar – hittade de sin plats på jorden och det hus de ville och kunde bo i. De byggde ett LB Optimal 152 i Ytterjärna och de trivs fantastiskt bra med livet på landet.

– Vi nyper oss i armen varje gång vi kör upp för kullen till vårt hus. För det är en dröm att bo så här vackert och leva i naturen som vi tidigare gjorde utflykter till, inte minst för barnen. Efter många år i storstädernas storstad NYC och därefter i Stockholm var vi färdiga med det sättet att leva. Det var vi redan när vi började bygga och i dag är det som en knapp som vi stängt av. Vi har blivit sådana där långsamma lantisar som inte håller tempot och säger ”– Oj så mycket folk!”. Vi sökte något annat och njuter av att utforska landet – och av att vara i Stockholm de gånger vi kommer in på besök.

Måsten och hjärtefrågor

När vi pratas vid i oktober 2017 har Mariama, Mattias och barnen bott in sig ordentligt i sitt hus och hunnit få en första skörd i växthuset. De är inte självförsörjande på grönt, men en god bit på väg. Växthuset var det första de planerade för när huset stod klart, det var en del av drömmen. Under sommaren har de investerat i ett mindre roligt projekt – en filterenhet för vattenrening. Vid en kontroll visade sig nämligen dricksvattnet vara otjänligt och de fick bygga ett litet pumphus med en s.k. osmosanläggning som renar vattnet innan det pumpas in i huset. Men nu är det avklarat och nästa projekt blir av en trevligare sort; att bygga hönshus.

– Vi ville ha allt det härliga med hus och odla vår egen mat men också bo billigare än i lägenheten. Vi ville kunna jobba med det vi tycker om, inte vara tvungna att jobba heltid och få mer tid med varandra. Eftersom vi också byggt ett Attefallshus på tomten och hyr ut det, ger det oss en intäkt varje månad. Vi upplever att vårt LB-hus är prisvärt och vi är nöjda med vårt val av husmodell. Allra mest uppskattar vi planlösningen med många rum och stora ytor, både på nedre och övre plan. Och så de många fönstren som låter ljuset flöda in och visar oss djurlivet och säsongernas härlighet. Att huset värms med golvvärme är också något som vi är tacksamma för – det är så skönt att gå på ljumma golv!

Mattias filosoferar 

De allra största fördelarna med livet i hus är mer filosofiska än praktiska. Mattias förklarar det så här:

– Det som livet i vårt hus möjliggör – det som finns utanför väggarna – är den stora vinsten. Ett enkelt exempel är att vi har mångdubblat våra svampkunskaper och räknar med att kunna ännu fler nästa år.

- När man bor i ett flerfamiljshus i en stad finns det ett rejält filter mellan inomhus och ute. Kanske ett trapphus, sen en trottoar och när du passerar den, en ännu mer allmän yta som ägs av alla som lever i staden. Du har inget eget utrymme och själva naturen är bortfiltrerad av skyltar, hus och betong. Det är en stor kontrast. När vi kliver ur vårt hus här så hamnar vi i fåglarnas och trädens rike, inte allmän plats, inte ens vår. Det ger en känsla av att livet är stort.

På tal om stort så har ytorna i familjens LB Optimal 152 gett dem möjlighet att skaffa piano. Mattias, som inte visste att han älskar att spela, gör det nu flera dagar i veckan. Det finns också plats för teleskopet som används flitigt, många vänner och lekkompisar. Storleken är perfekt för familjen som utnyttjar varje vrå.

Råd till dig som ska bygga

– Det är nog inte något som vi skulle gjort annorlunda om vi byggde i dag mer än att välja en mindre kostsam lösning för enskilt avlopp och toalett. Tomten bestämde hur vi skulle placera vårt hus men eftersom vi gärna vill sätta solceller på taket i framtiden så skulle det ge mer om taket sluttade mot söder. Det tänkte vi inte på att väga in i vårt val. Så rådet är att tänka flera steg framåt och försöka få med alla aspekter. För vår del känns det ändå rätt att tomten fick som den ville. Det var ju för naturens skull vi kom hit.

 

Familj: 
Mariama som driver dans- och yogastudio och jobbar på boende för barn med autism, Mattias som är dokumentärfilmare/filmlärare på folkhögskola och så barnen: tvillingarna Adam och Kassim, 10 år och Juni som är 5 år.
Bor: 
I ett LB Optimal 152, Ytterjärna 4 mil sydost om Stockholm
Byggår: 
2016

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp? När du bygger hus med oss är vi naturligtvis med dig hela vägen och vägleder. Har du inte bestämt dig för vem du skall bygga med än men har frågor kring hus och byggande? Kontakta din lokala säljare, så ser vi vad vi kan hjälpa dig med. Vi hörs!